tamtamafrikan

tamtamafrikan

Onze Blog

Wilde en andere avonturen op onze rondreis door West-Afrika.

België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauretanië, Senegal, Mali, Burkina Faso, Mali, Burkina Faso, Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Kameroen, Nigeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Mauretanië, Marokko, Frankrijk, België

Kora

MaliPosted by gert Thu, December 11, 2008 17:55:53
Een beetje reclame.

Vrienden muzikanten kennen misschien wel de kora. Een typisch Malinees instrument gemaakt van een kalabas, koeienvel, enkele stokken en visdraad.
Als ik het zo opsom klinkt het een beetje banaal, maar het is een mooi instrument.
We zijn net een bezoekje gaan brengen aan een bouwer van dit instrument. Hij bouwde reeds kora’s voor alle grote spelers zoals o.a. Toumani Diabaté, zijn neef, Kadialy Kouyate, Balake Kouyate, Mame Ndiaye,...
Amadou is een zeer vriendelijke man die thuis op de koer tussen de vrouwen en kinderen kora’s bouwt. Een atelier en boetiek wil hij niet. Dan gaan de toeristen twijfelen aan de kwaliteit. Daar heeft hij zeker een punt! Alles wat in de artisanale boetiekjes verkocht wordt, is meestal gemaakt voor de toeristen zonder meer. Gisteren zijn we even langs gegaan met Bouba. We kregen een miniconcertje. Amadou stelde voor om vandaag terug te komen, zo kon hij ons laten zien hoe de kora gemaakt wordt. Een fotoreportage vind je bij de foto’s… Zelf twijfel ik een beetje of ik er een zou kopen. Staat mooi in de living, vangt daar dan weer veel stof. 21 snaren zijn niet simpel om te spelen, ik heb soms al moeilijkheden met 6. Het is groot en fragiel en er is niet zo veel plaats meer in de auto. Maar het is en klinkt mooi!
Blog ImageMoest er iemand geïnteresseerd zijn.
Een traditionele met knopen om de snaren te spannen kost 150.000CFA
Een met houten spanschroeven 200.000CFA
Een met metalen spanschroeven zoals bv een folk gitaar 300.000CFA

655CFA = 1 Euro

Verzendingskosten kist inbegrepen kost 100.000CFA.

Amadou werkt als volgt:
Er wordt via mail afgesproken welk soort instrument je wil.
De eerste schijf die je via Western Union overmaakt zijn de transport kosten.
Dan stuurt hij de kora op.
Als deze goed en in één stuk aankomt, betaal je het instrument.

Amadou is betrouwbaar en we hebben hier goede kontacten met mensen die hem ook kennen.

Yorg iets voor jou? Of iets voor Poco a poco? Jan T? Wim J?
Misschien is er hier een goede ziel die eentje of 2 naar België wil meebrengen vanuit Bamako, voor niks natuurlijk (of een pintje of 2,3)
Blog ImageZo klinkt de kora.

Achtergrond info.

Wees gerust ik heb hier geen precentje op ☺

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jcusters Tue, April 14, 2009 17:23:23

Hallo,

van mijn vriendin - die stage deed in mali - en in Bamako was, kreeg ik een afgeleide van de kora. Het is een instrumentje met 6 snaren. Heeft iemand een idee hoe dit noemt en eventueel de stemwijze?

Groetjes

Joris (Jcusters@gmail.com)

Posted by MM. Fri, December 12, 2008 00:22:45

Dag Veerle en Gert,'t is in orde,nu kunnen we de canadezen lezen!Misschien was ik er te rap bij?Sinds vanmorgen weten we dat Kontich één dagreis dichter ligt dan Borgerhout.
KOUNGHEUL 3/12 BORGERHOUT 11/12.Ge zit daar precies " op een goeie wei" met persoonlijke gids!Ja 't zijn artiesten de makers en de spelers van een kora!Ik zou het niet meer zien zitten met mijn versleten vingertjes!Geniet voort van 't zonneke en al de rest,
tot....XX