tamtamafrikan

tamtamafrikan

Onze Blog

Wilde en andere avonturen op onze rondreis door West-Afrika.

België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauretanië, Senegal, Mali, Burkina Faso, Mali, Burkina Faso, Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Kameroen, Nigeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Mauretanië, Marokko, Frankrijk, België

Van een mug een olifant maken

GhanaPosted by veerle Thu, February 12, 2009 19:02:27
De grensovergang was weer geen probleem. We belandden in het Engelstalige Ghana. Een hele aanpassing na vijf maanden Frans te spreken. Zelfs al bij de eerste politiepost merk je dat dit land een Britse kolonie was. Beter georganiseerd, meer regels, alvast op het eerste gezicht.
We bushcampen onze eerste nacht.
De volgende dag rijden we aan één stuk door richting Nationaal Park Mole. We zullen er net niet geraken voor donker en besluiten nog een nachtje te bushcampen. Dit was de slechtste beslissing ooit, of toch de slechtste plek ooit! We werden belaagd, overvallen, niet door rovers, maar door miljoenen kleine vliegen! Het was de hel! We hingen een muskietennet op, ze kropen erdoor! Het enige dat erop zat, was wachten tot zonsondergang. Op zo’n frustrerend moment duurt een uur lang, heel lang! Eindelijk waren ze weg, we konden relaxen. We vatten het plan op om ‘s morgens om zes uur op te staan, onmiddellijk te vertrekken en pas te ontbijten in Mole Park. Dat kon immers niet ver meer zijn. Als we ‘s ochtends wakker werden, hoorden we de bastards al. Gelukkig zaten ze nog in de bushkes. Wij snel weg! Om zeven uur waren we al in Mole.

Daar ontmoeten we drie andere overlanders, die spijtig genoeg, net gingen vertrekken. We praten toch nog gezellig bij een tas koffie en wisselen allerhande tips uit. Zij vertrekken en wie komen er toe? Olifanten! Vier olifanten passeren langs de camping! Amazing natuurlijk! Wij gingen boven op de auto zitten, genieten en foto’s nemen.
De kampplaats is trouwens geweldig! De beste en properste douche sinds thuis! Wc’s en douches zijn afgesloten met hekwerk, zodat er geen dieren binnen kunnen. Er is zelfs een vuilbak! Lang geleden! Echt nodig is dat niet, want dagelijks passeert er een familie aardvarkens, die de vuilbak plundert. En het uitzicht! Het uitzicht over het woud is prachtig.
In de late namiddag maken we een safaritrip met een ranger in de auto. Twee uur en een half leidt hij ons rond. We zien veel verschillende soorten antilopen, waaronder het hartebeest (vind ik een grappige naam). Voor de rest in de verte een paar baboonen en mooi gekleurde vogels. Wat we ook van dichtbij mochten meemaken, tot vervelends toe, was de tsetsevlieg. Eerst moesten we de ramen dichtdoen van de ranger, maar na een paar minuutjes, toen hij merkte dat we geen airco hadden, gingen ze snel weer open! Ge zweet u hier immers te pletter. Zo raar, maar van het ogenblik dat we de grens met Ghana overreden, veranderde het klimaat. Het is hier vochtiger, warmer en dus meer zweten! Het is hier pokkeheet en het warmste moet nog komen! Ik weet niet of we dat overleven! Ge kunt u inbeelden, ik die het te warm vind, dan moet het echt wel warm zijn! Gert is blij dat hij niet de enige is die afziet. We begrijpen nu ook compleet het Afrikaanse ritme. Het is gewoon onmogelijk om druk bezig te zijn! Ik zit nu gewoon op een stoel en ik zweet.
De ranger wist wel wat af van insecten, dus ik vuurde een paar vragen op hem af. Sinds de laatste bushcamp sta ik immers boordevol beten, precies de mazelen, ook al had ik me ingesmeerd en alles! Ik vroeg achter vliegen, vlooien, termieten en muggen. Hij stelde me gerust, de beesjes die ik beschreef, waren niet gevaarlijk, alleen lastig.
De ranger stak ook een stuk bos in de fik. Het is te zeggen, het lange droge gras. Dat doen ze systematisch elk jaar. Zo kan er nieuw gras groeien en blijven de dieren in het park. Raar, maar de bomen branden niet mee op, enkel vanonder een beetje.
Op het einde van onze safaritocht rammelde de ranger een tekstje af, precies of hij praatte tegen een groep. ‘Dit is het einde van de toer. Bedankt voor uw aandacht. U hebt geluk gehad, want u hebt bijna alle dieren van het park gezien. Terug in het kamp betaalt u volgens het aantal uren en je geeft de ranger een tip van minimum 5 cedis.’ Alle dieren, hm, buiten de olifant, de leeuw en het luipaard gerekend dan. Een tip van 5 cedis? Het is 0,75 cedis per uur per persoon, dus 4,50 in totaal. De tip zou dus meer zijn, dan de tocht????? In het bureautje handelen we de officiële prijs af. Ik ben zo gemeen om in het bijzijn van de secretaresse te vragen aan de ranger hoeveel hij ook al weer vroeg als tip. De man was beschaamd en mompelde iets van als je mij een tip wil geven, mag dat, als je dat wil. De dame lachte en zei: ’Je mag geven wat je wil!’ Buiten gaven we hem de 5 cedis en zeiden dat we het veel vonden.
‘s Avonds kwam hij langs om uit te leggen waarom 5 cedis niet teveel is: Hij zou ons beschermen tegen de wilde dieren ‘s nachts. Hij had het licht op de camping al speciaal voor ons aangestoken. Hij riskeerde immers zijn leven voor ons. Yeah, yeah, right. Wij deden ook ons verhaal, van financieel uitgemergelde blanken, en dat ze de risicofactor dan maar in de prijs moeten incalculeren, maar niet altijd achteraf er mee moeten komen aandraven. Je denkt dan: ’Oh, ‘t is hier goedkoop! Niet dus!’ We hadden een hevige discussie. De ranger vond mij nog sympathiek, maar Gert vond hij een kwaaie. Ik verdedigde natuurlijke Gert. Wij dachten er immers hetzelfde over. Na veel gepalaver schudde we elkaar de hand en vertrok hij. We hebben hem nooit meer gezien. Verdedigen? Waar was hij dan als die baboonen kwamen?
De volgende dag kregen we ‘s morgens bezoek van kleine apen. We lagen nog in de tent. De apen passeerden. Die middag echter kwam er een familie baboonen de vuilbak plunderen. De man die de camping schoon houdt (doet hij trouwens excellent!) kwam rustig langs en de apen gingen er vandoor.
Veel hebben we die dag niet gedaan. Uit geldprincipe deden we niet nog eens een safaritocht. We waren er ook niet echt voor in de mood. We waren lam door de hitte. Op de koop toe zag ik erg af van de beten die ik had. Enkele kanjers, allergische reactie.
Onze laatste ochtend wilden we snel vertrekken. Dat werd verhinderd door tientallen baboons! We konden niet ontbijten! Het was Gert tegen de baboonbaas. Met zo’n gast valt niet te lachen. Hij sprong op de auto en zijn arm stak al door het open raampje. Met een tentstok verdedigde Gert ons territorium. De baboonbaas ging tegenover ons zitten, zodat alle vrouwtjes en kleintjes veilig konden passeren. Je weet immers maar nooit met die toubabs! Op den duur zat de kampplaats vol apen! We wisten niet wat gedaan! Tot gelukkig de onderhoudsman weer verscheen. Van hem hebben ze bang en dan druipen ze af. Het was angstaanjagend, maar ook wel mooi om te zien. Veel kleine aapjes die spelen en stoeien of op moeders rug zitten. Heel erg mooi, maar spijtig genoeg zijn alle foto’s mislukt. In de drukte vergeten fototoestel juist in te stellen.

Genoeg apen en rangers, de volgende dag rijden we naar een stadje Nkorenza. Wat is daar te zien? Niets eigenlijk, behalve dan een project voor mentaal gehadicapten, gerund door een Nederlandse dokter, waar ook een guesthouse aan verbonden is. Lijkt ons tof om langs te gaan.
Hier zitten we dan nu. Het project zit fantastisch in elkaar. Er verblijven hier 52 gehandicapte kinderen en volwassenen. Sommige gaan naar school in een speciale school naast het domein. Anderen doen workshops in de dag, zoals weven of parels rijgen. Weer anderen blijven in het dagcentrum. Er zijn 25 begeleiders. Zij wonen allemaal op het domein en zorgen ‘s nachts voor enkele gehandicapten in hun huisje. Begeleider zijn hier, is dus een job van 24 op 24. Onvoorstelbaar knap vind ik! Ik zou het niet kunnen. Het domein is heel gezellig ingericht. Kleine huisjes rond een grote tuin, een speelruimte, een knuffelruimte, een TV ruimte, een zwembad enz. De guesthouse zijn kleine gezellige bungalowtjes. Wij kamperen in onze tent op het grasplein. Wel druk, niet echt ideale plek. Vooral ‘s morgens. Dan is het ochtendwandeling en werden we dus wakker van mensen die toertjes wandelen rond het grasplein op het weggetje dat vlak voor onze tent passeert.
Het project zit knap in elkaar, maar ik voel me hier een beetje een buitenstaander. De meeste blanken doen hier vrijwilligerswerk, wij zijn maar bezoekers, pottekijkers, zo voel ik het aan. Er is iets geknapt in mij, de moment dat we aankwamen. We waren moe en bezweet. Een blanke man zei vriendelijk goededag. Er zat nog een blanke vrouw bij en enkele Afrikanen. Ik vroeg aan de blanken: ‘Are you the doctor?’ De vrouw antwoordt heel onvriendelijk en geïrriteerd: ‘Euh ja, maar wij zijn wel in meeting!’ Ik draai me om en ben weg. Het is vijf maanden geleden, dat ik dit nog meegemaakt heb. Ik ben achterovergeslagen. Ik had me een vriendelijke dokter voorgesteld en een warm onthaal. Dat viel tegen. Gelukkig nam Charity ons onder haar vleugels. Zij staat in voor de guesthouse en bijhorend restaurantje en ze doet dat fantastisch.
Al bij al, een fantastisch project, maar als toerist voel ik me hier niet echt op mijn gemak. Voor wie vrijwilligerswerk zoekt en graag met mentaal gehandicapten werkt is dit the place to be. Neem dan zeker eens een kijkje op de website www.operationhandinhand.nl

Morgen trekken we naar Kumasi. Het schijnt een drukke stad te zijn, enkel goed voor inkopen en internet. We zullen zien. We kijken in elk geval erg uit naar ‘Green Turtle’ aan de kust. Dé plaats voor overlanders. Iédereen spreekt er positief over. Het zou er eenvoudig zijn, goedkoop en gezellig.


  • Comments(9)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by anje Sun, February 22, 2009 13:39:07

Haha vliegen en muggen die de nacht- en andere rust verstoren, doet me denken aan die drie dagen dat we in the black desert zijn gaan slapen Ik watertand bij het lezen van de 4 olifanten. Zalig gevoel moet dat zijn om zo vanuit je tent zoveel natuurschoon te kunnen bewonderen.

Veerle, je fiets was bijna forever vastgeketend in berchem station, verhaal volgt in belgië. :-) Dinsdag ga ik met hil en noa en nele en de twins naar de zoo, misschien is het kleine olifantje dat daar verwacht wordt dan geboren.

wij zijn ondertussen in blijde verwachting van de lente, want het is hier al wéken K.T weer.

XXX

Posted by Véronique & co Wed, February 18, 2009 09:03:42

Die mugvliegen doen mij denken aan de Schotse midges. Daar heb ik ook eens een allergische reactie van gehad: vol, overvol roderoze jeukende bulten.

Geweldig verhaal weer. Zeker van die baboons. Maar ik zou precies ook wel aangedaan zijn van zo'n onvriendelijke reactie als die van de dokter in dat project. Ach, you can't win 'm all ;-)

Voor de rest: ginder te warm, hier te koud en over een paar daagjes alweer carnaval. Amuseer u, dat proberen wij hier ook ;-)

Posted by Aaron Mon, February 16, 2009 22:47:13

Liefste Veerle en Gert,

Wat een verrassing toen ik vandaag een verjaardagskaartje uit Burkina Faso in de brievenbus vond. Hoe kan je dat van zo ver zo perfect timen? In ieder geval moest ik al eens goed denken wie dat blonde meisje was, tussen die zwarte kindjes. Het is al zo lang geleden! In ieder geval vind ik jullie verhalen 10 keer spannender dan al die Mega Mindy of Plopverhalen. dikke kusjes van Aaron

Posted by Tante Suzanne Sun, February 15, 2009 11:03:28

Hallo Gert en Veerle,

Wij hebben juist afscheid genomen van ons nederlands bezoek. Het is heel goed geweest. En jullie belevenissen met de vliegjes en de apen en ... Ervaringen om nooit te vergeten. Wordt veel later alles in boekvorm uitgegeven, ik hoop het !

Nog enkele landen en jullie komen er aan !!! Togo, Benin, Nigeria. Als jullie in Cameroun zijn blijf niet overnachten in Edea. Daar zijn ook zulke vervelende vliegjes Mouthmouth, of Marengouins.... Anders is Cameroun heel rustig en zonder gevaar hoor Welkom !!! Kusjes xxx Tante Nonneke. Batouri.

Posted by kurt Sat, February 14, 2009 20:35:53

hoi veerle,

sorry, maar ik moet altijd lachen als je je boos maakt. ken jou zo niet.

moet dan altijd terugdenken aan die ene collega in india waarover je toen schreef.

dat was de eerste keer dat ik verbaasd was dat jij ook boos kon zijn.

kijk volgende keer eens boos naar de baboons, ze zullen vlug weg zijn.

hey, weet jij hoe olifanten vroeger heetten?

gr,

k.

Posted by diet Sat, February 14, 2009 16:38:39

Hoi Hoi

Ben net jullie verhalen van de voorbije weken aan het bijlezen in het vliegveld van Johannesburg, super interessant om te lezen! Die bavianenverhalen zijn nu heel herkenbaar :) in de safari kampen in het Kruger park komen die ook alles plunderen wat loszit..

Mijn (Zuid-)afrika avontuur zit er op, morgen terug in Belgenland. Hopelijk komen jullie nog veel olifanten en weinig muggen tegen :)

Bye!

Posted by papvanveerle Fri, February 13, 2009 11:44:36

Veerle, je was zeker al vergeten dat werkende mensen inderdaad soms in vergadering zijn, ook al is het dan misschien onder een boom... En als die dokter een Nederlandse is, heeft ze het zeker niet kwaad bedoeld. Je weet toch dat die nogal direct zijn... Kop op, meisje! En verzorg je beten goed. Pap&mam

Posted by MM. Fri, February 13, 2009 00:12:15

Wat een verrassing ! Al zo vlug nieuws.Gretig gelezen!Kumasi is de 2°grootste stad van Ghana.We zagen de " afvalexport" op vrt naar Accra!!Daar niet gaan zwemmen hé.
Pakt dan maar een doucheke meer,dat zal er wel zijn bij "de groene schildpad".
Verder veel succes,we denken aan jullie hier in de kou want de vorst houdt aan en Fabiola is ziek! Bye-bye.

Posted by sista Thu, February 12, 2009 23:35:15

hartebeest... zoals de hartebeespoortdam (ja zonder T achter bees, afrikaans hé) buiten johannesburg.

jullie ghanees verhaal klinkt wel erg zuid-afrikaans; wildlife, het engels, de hitte, de baboons... pas op voor die jongens hoor! 't zijn heel gevaarlijke beesten (wat een tanden!) en inderdaad dikke vette schooiers die dat heel snel gewend zijn.

't zal weer een heel ander hoofdstuk worden in het afrikaanse avontuur... enjoy!

slaapwel xxx